Μικροβίωμα: Τι προσφέρει στο δέρμα μου & πώς θα το προστατεύσω;

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Το δέρμα και το μικροβίωμά του είναι το τέλειο παράδειγμα της αμοιβαία επωφελούς ή συμβιωτικής σχέσης.

 

Το δέρμα παρέχει στα βακτήρια, τους μύκητες και τα αρχαιοβακτήρια που κατοικούν στην επιφάνειά του – το συνολικό μικροβίωμά του, δηλαδή - όλα όσα χρειάζονται για την επιβίωσή τους: ζέστη, υγρασία, πηγές άνθρακα και αζώτου, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία.

 

Και σε αντάλλαγμα, το μικροβίωμα αλληλεπιδρά διαρκώς με το δέρμα προστατεύοντας την υγεία του.

 

Τι προσφέρει το μικροβίωμα στο δέρμα μου;

 

Συμβάλλει στην προστασία του δέρματος, με άλλα λόγια στη λειτουργία του φραγμού: το στρώμα των λιπιδίων και, φυσικά, των βακτηρίων που εμποδίζουν τα αλλεργιογόνα και τις ερεθιστικές ουσίες να διεισδύσουν στο δέρμα και να προκαλέσουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

 

Καταπολεμώντας τους βλαβερούς μικροοργανισμούς (παθογόνα), το μικροβίωμα συμβάλλει στην πρόληψη των λοιμώξεων, όπως η καντιντίαση που προκαλείται από τον μύκητα Candida και το μολυσματικό κηρίο που προκαλείται από το βακτήριο S. Aureus.

 

Το μικροβίωμα ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος ελέγχοντας τη φλεγμονή και αποτρέποντας την υπερβολική αντιδραστικότητα, κάτι που το καθιστά απαραίτητο για την υγεία του ευαίσθητου, αντιδραστικού ή αλλεργικού δέρματος.

 

Ισορροπημένο μικροβίωμα: το αντιφλεγμονώδες της φύσης

 

Όπως και το έντερο, το δέρμα έχει το δικό του οικοσύστημα συμβιωτικών ή φιλικών βακτηρίων. Κάθε μέρα, αποκαλύπτονται νέες ευεργετικές λειτουργίες των βακτηρίων αυτών: ένας από τους πιο ενδιαφέροντες ερευνητικούς τομείς είναι ο "διάλογος" ανάμεσα στα μικρόβια του δέρματος και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Τα ανοσοκύτταρα έχουν την ικανότητα να διακρίνουν τα φιλικά βακτήρια από τα εν δυνάμει παθογόνα, χάρη στους χρήσιμους αισθητήρες τους που ονομάζονται "υποδοχείς τύπου Toll".

 

Όταν έρχονται σε επαφή με ωφέλιμα βακτήρια, στέλνουν "ειρηνικά σήματα" με τη μορφή αντιφλεγμονωδών αγγελιοφόρων μορίων όπως η ιντερλευκίνη 10, η οποία κρατά το δέρμα χαλαρό, ήρεμο και χαρούμενο -ούτε νυγμός, ούτε κνησμός, ούτε αίσθηση καύσου ή τραβήγματος!

 

Μικροβίωμα: ένα εύθραυστο οικοσύστημα που συχνά καταστρέφεται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής

 

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πολλές δερματικές παθήσεις -ακόμα και οι σοβαρές φλεγμονώδεις διαταραχές όπως το έκζεμα και η ψωρίαση- σχετίζονται με την ανισορροπία του ευαίσθητου οικοσυστήματος στην επιφάνεια του δέρματος.

 

Ο λόγος; Το μικροβίωμα είναι εξαιρετικά ευάλωτο. Οι μικροβιακοί πληθυσμοί στην επιφάνεια του δέρματος δέχονται επιθέσεις από κάθε λογής παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής: ακτινοβολία UV, ρύπανση, στρες, αντισηπτικές λοσιόν...

 

Το αποτέλεσμα; Η βακτηριακή ποικιλομορφία αρχίζει να φθίνει, και το δέρμα υφίσταται τις συνέπειες: Απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος

 

Δυσλειτουργία του προστατευτικού φραγμού Αύξηση παθογόνων μικροοργανισμών

 

Πώς μπορώ να προστατεύσω το μικροβίωμά μου;

 

Η ιδέα της ενίσχυσης της μικροχλωρίδας του εντέρου μέσω του ζωντανού γιαουρτιού και άλλων πρεβιοτικών και προβιοτικών παραγόντων είναι πλέον ευρέως αποδεκτή.

 

Σήμερα, προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η περιποίηση του δέρματος.

 

Οι σύγχρονες προσεγγίσεις θέτουν τους μικροσκοπικούς αυτούς οργανισμούς στην καρδιά της προστασίας της υγείας του δέρματος.

 

Πάτα ΕΔΩ για να μάθεις πώς μπορείς να καλλιεργήσεις το μικροβίωμά σου.

 

Πρεβιοτικά: οι ήρωες στην περιποίηση του δέρματός σου

 

[1] Schommer NN, Gallo RL. Structure and function of the human skin microbiome. Trends Microbiol. 2013;21(12):660-8.

[2] Grice EA, Segre JA. The human microbiome: our second genome. Annu Rev Genomics Hum Genet. 2012;13:151-70.