Ο κύκλος ζωής της τρίχας

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Καθημερινά χάνουμε 50 έως 80 τρίχες. Οι νέες τρίχες, με μέσο κύκλο ζωής από 2 έως 7 έτη, αντικαθιστούν εκείνες που χάνουμε καθημερινά.

 

Κάθε θύλακος τρίχας παράγει μια νέα τρίχα, η οποία αναπτύσσεται σε διαδοχικούς κύκλους πριν πέσει.

 

Ο κύκλος ζωής της τρίχας διακρίνεται σε τρεις φάσεις: αναγένεση, καταγένεση και τελογένεση.

 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ

 

Κάθε τρίχα αναπτύσσεται από τον θύλακο της τρίχας και κάθε θύλακος έχει τον δικό του κύκλο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τρίχα αναπτύσσεται ξεχωριστά από τις άλλες γύρω της.

 

Αν όλοι οι θύλακοι ήταν συγχρονισμένοι, τα μαλλιά θα αναπτύσσονταν όλα ταυτοχρόνως, γεγονός που θα σήμαινε ότι θα υπήρχαν περίοδοι όπου θα ήμασταν όλοι φαλακροί και άλλες που τα κεφάλια μας θα ήταν γεμάτα μαλλιά!

 

Η περίοδος όπου τα μαλλιά αναπτύσσονται ενεργά ονομάζεται φάση αναγένεσης και διαρκεί 1 έως 3 ή 4 χρόνια. Στη φάση αυτή, ο βολβός της τρίχας που βρίσκεται στη βάση του θυλάκου αναζωογονείται και στη συνέχεια παράγει την τρίχα. Τα μαλλιά μας αναπτύσσονται περίπου 1 εκατοστό τον μήνα.

 

Η δεύτερη φάση ονομάζεται καταγένεση ή μεταβατική φάση και διαρκεί περίπου 2 έως 3 εβδομάδες. Εδώ ολοκληρώνεται η φάση παραγωγής της τρίχας, όταν ο θύλακος υποχωρεί από την επιφάνεια του τριχωτού. Η τρίχα παύει να αναπτύσσεται και παραμένει στη φάση αυτή για λίγες εβδομάδες πριν περάσει στη φάση ηρεμίας.

 

ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ

 

Η τρίτη και τελική φάση του κύκλου ζωής της τρίχας είναι η τελογενής φάση που αντιστοιχεί σε μια περίοδο ηρεμίας.

 

Η τρίχα δεν αναπτύσσεται πια, αλλά παραμένει προσαρτημένη στον θύλακο για 3 μήνες περίπου. Μετά από την περίοδο των 3 μηνών, η τρίχα πέφτει όταν λουζόμαστε ή χτενιζόμαστε. Τώρα μπορεί πλέον να αρχίσει μια νέα φάση αναγένεσης.

 

Επομένως, τα μαλλιά μας δεν αναπτύσσονται συνεχώς, αλλά σε διαδοχικούς κύκλους. Το 90% των μαλλιών μας βρίσκεται σε μόνιμη φάση ανάπτυξης, ενώ το 10% βρίσκεται σε φάση πτώσης.

 

Καθημερινά, χάνουμε φυσιολογικά από 50 έως 80 τρίχες, μετά από έναν κύκλο ζωής 2 έως 7 ετών. Στη συνέχεια, οι τρίχες αυτές αντικαθίστανται από νέες. Κάθε θύλακος παράγει μια νέα τρίχα σε φάση ανάπτυξης, συνολικά 25 έως 30 κύκλους σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

 

Ωστόσο, ορισμένες φορές οι κύκλοι ανάπτυξης της τρίχας μπορεί να διακοπούν λόγω της επιρροής ανδρικών ορμονών.

 

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ