Περιστασιακή ακμή

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Ολοένα και περισσότερες ενήλικες γυναίκες ταλαιπωρούνται από περιστασιακή ακμή.

 

Οι έφηβοι δεν είναι πια η μόνη ηλικιακή ομάδα που υποφέρουν από ακμή.

 

Αυξημένα ποσοστά γυναικών αντιμετωπίζουν πλέον μια μορφή καθυστερημένης εμφάνισης ακμής που δεν μεταβάλλει απλώς την ποιότητα του δέρματός τους, αλλά επηρεάζει και την ποιότητα ζωής τους.

 

Έχει αλλάξει το τυπικό προφίλ των ακνεϊκών ασθενών σας τα τελευταία χρόνια;

 

Η ακμή δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα μόνο των εφήβων, καθώς υπάρχει και η ακμή ενηλίκων. Σε καθημερινή βάση αποδεικνύεται ότι η ακμή δεν επηρεάζει πια μόνο τους εφήβους.

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες ζητούν βοήθεια για την εμφάνιση της περιστασιακής ακμής, μια νέα έξαρση συμπτωμάτων ακμής που παρουσιάζεται μετά από μια μακρά περίοδο χωρίς συμπτώματα ακμής ή μετά από επίμονη ακμή που μπορεί να είχαν στην εφηβεία τους.

 

Επίσης, πολλές γυναίκες ζητούν βοήθεια για έξαρση ακμής ενώ δεν είχαν ποτέ στην εφηβεία τους (1 στις 4 γυναίκες).

Στις μέρες μας, το 51% των γυναικών που αναζητούν θεραπεία για την ακμή είναι από 20 έως 29 ετών, ενώ το 35% είναι από 30 έως 39 ετών.*

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ακμής στις ενήλικες γυναίκες;

 

Οι έφηβοι υποφέρουν από φλεγμονώδη ακμή, ενώ οι ενήλικες γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν φαγεσωρική ακμή που συνήθως είναι περιστασιακή.

 

Ενώ η φλεγμονώδης ακμή είναι λοιμογόνος, η μορφή της ακμής που εμφανίζουν οι ενήλικες γυναίκες -γνωστή ως φαγεσωρική ακμή- χαρακτηρίζεται από λιγότερες βλάβες που εμφανίζονται περιστασιακά.

 

Παρουσιάζουν ξαφνικές εξάρσεις, ιδιαίτερα πριν την έμμηνο ρύση ή σε περιόδους στρες, για παράδειγμα, προκαλώντας ανοιχτούς φαγέσωρες -κοινώς αποκαλούνται μαύρα στίγματα- που ενδέχεται να μετατραπούν σε σπυράκια.

 

Ακόμα κι όταν δεν είναι συγκεντρωμένες σε μια περιοχή, οι ανομοιομορφίες που προκύπτουν στην επιφάνεια του δέρματος, όπως γυαλάδα, διεσταλμένοι πόροι ή σπυράκια, δεν αλλοιώνουν μόνο την ορατή εμφάνιση και την αίσθηση του δέρματος, αλλά επιπλέον κάνουν τις γυναίκες να νιώθουν άβολα σε μια ηλικία που η ακμή δεν θεωρείται πλέον αποδεκτή.

 

Ποιοι παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα της εμφάνισης της περιστασιακής ακμής;

 

Τα Εργαστήρια της La Roche-Posay έχουν προσδιορίσει ότι ο παράγοντας που επιδεινώνει την περιστασιακή ακμή, ιδιαίτερα στους ενηλίκους, είναι η οξείδωση.

 

Όταν εκτίθεται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η UV ακτινοβολία, η σκόνη ή η ρύπανση, το λιπαρό με τάση για ατέλειες δέρμα υφίσταται οξείδωση, η οποία πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση: υπερκερατινοποίηση, υπερπαραγωγή σμήγματος και οξείδωση του σμήγματος και των ρύπων που υπάρχουν στην επιφάνεια του δέρματος.

 

Η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση νέων ατελειών.