Πώς να Αντιμετωπίσετε τα σπυράκια από τον ήλιο

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Η πιο συνήθης εμφάνιση των ηλιακών αλλεργιών είναι το καλοήθες πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός.

 

Χαρακτηρίζεται από κόκκινες βλατίδες (σπυράκια) που εμφανίζονται τις ημέρες με ηλιοφάνεια. Εμφανίζεται περίπου στο 10% των ενηλίκων.

Κατά συνέπεια, οι δερματολόγοι συναντούν συχνά το πρόβλημα αυτό στους ασθενείς τους.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΛΟΗΘΟΥΣ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΥ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΟΣ ΕΚ ΦΩΤΟΣ;

 

Αρκετά συχνά συναντάται σε γυναίκες ηλικίας από 15 ως 35 ετών. Δεν εμφανίζεται αναγκαστικά το καλοκαίρι, παρά την ονομασία του. Το σκι ή η ολιγόωρη παραμονή στον εξωτερικό χώρο μιας καφετέριας την άνοιξη μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μικρών κόκκινων σπυριών που προεξέχουν κάπως.

Αυτά τα αντιαισθητικά σπυράκια μπορεί να εμφανιστούν στο μπούστο, τους πήχεις και τα πόδια.

Αν η έκθεση στον ήλιο διαρκεί, τότε η επιδερμίδα συνηθίζει και τα σπυράκια εξαφανίζονται.

 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΥ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΟΣ ΕΚ ΦΩΤΟΣ;

 

Εμφανίζεται τόσο ξαφνικά χωρίς να υπάρχει κάποιος παράγοντας που το προκάλεσε, εκτός από την έκθεση στον ήλιο. Όταν εμφανιστεί το πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός, θα επανεμφανίζεται συστηματικά μόλις αρχίζει η έκθεση στον ήλιο.

Κατά συνέπεια, προτείνω στους ασθενείς μου, κυρίως εκείνους με ευαίσθητη επιδερμίδα, να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντηλιακή προστασία που προστατεύει από τις ακτίνες UVB και UVA.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΥ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ;

 

Προτείνω ανεπιφύλακτα τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν β-καροτίνη, σελήνιο και προβιοτικά, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται ένα μήνα πριν την πρώτη έκθεση στον ήλιο, καθώς και καθ’ όλη τη διάρκειά της.

Για σοβαρό εξάνθημα εκ φωτός, προτείνω μια θεραπεία με συνθετικά αντιελονοσιακά φάρμακα, που πρέπει να αρχίσει 10 ημέρες πριν την πρώτη έκθεση στον ήλιο.

Δεν χρησιμοποιώ πολύ τη φωτοθεραπεία, που συνίσταται σε ορισμένες συνεδρίες υπεριώδους ακτινοβολίας πριν την πρώτη έκθεση στον ήλιο, διότι δεν θέλω να επιβαρύνω τους ασθενείς με έκθεση στις ακτίνες UV.