Πώς να προστατεύσεις τα σημάδια από τον ήλιο

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Τι κάνει τα σημάδια ευάλωτα στον ήλιο;

 

Οι φρέσκιες ουλές (είναι ακόμα ροζ και επουλώνονται) είναι εξαιρετικά ευάλωτες στις ακτίνες UV και μπορούν εύκολα να καούν.

 

Ο συνδυασμός φλεγμονής, στον ιστό που επουλώνεται και ηλιακής έκθεσης, μπορεί να οδηγήσει σε μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση (ΡΙΗ), κάνοντας την ουλή και το περιβάλλον δέρμα σκούρο καφέ.

Η δυσχρωμία αυτή μπορεί να παραμείνει για μήνες, ακόμα και χρόνια, γι'αυτό, η προστασία είναι σημαντική από την πρώτη στιγμή.

Περιττό να πούμε ότι η έκθεση στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη προστασία ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

 

› ΣΩΣΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΟΥ

 

Χρειάζεται να προστατεύω το σημάδι μου; Στη διάρκεια του πρώτου, πάνω- κάτω, χρόνου της ουλής σας, απαιτείται οπωσδήποτε ειδική φροντίδα.

 

Πριν βγεις από το σπίτι, βεβαιώσου ότι έχεις προστατέψει την ουλή σου με ένα προϊόν πολύ υψηλής αντηλιακής προστασίας (ιδανικά με SPF50+). Το να επιδιώκεις να μαυρίσεις για να κρύψεις το σημάδι σου, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα και το πιθανότερο είναι να το κάνει να δείχνει αισθητά πιο έντονο.

 

Να θυμάσαι, όλες οι μορφές τραυματισμού του δέρματος (περιλαμβανομένων και των τατουάζ!), ενδέχεται να αναπτύξουν υπερμελάγχρωση όταν εκτίθενται στον ήλιο. Ανεξάρτητα από το είδος του τραύματος, η λέξη που θα πρέπει να σας μείνει στο μυαλό είναι προστασία.

 

Τι συμβαίνει όταν το σημάδι μου είναι καφέ ή μαύρο;

 

Αν η ουλή σου έχει γίνει καφέ ή μαύρη, μερικές φορές με ένα "φωτοστέφανο" γύρω της, πιθανώς έχεις μια υπερμελαγχρωσμένη ουλή. Αυτό συνήθως οφείλεται στην ηλιακή έκθεση, όταν η ουλή είναι ακόμα φρέσκια και σε διαδικασία επούλωσης.

 

Με δεδομένο ότι αυτή η σκουρόχρωμη εμφάνιση μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, πολλοί απευθύνονται σε δερματολόγο για μη επεμβατικές θεραπείες (λέιζερ, αποχρωματιστικούς παράγοντες, χειρουργική αφαίρεση).

 

Όλες αυτές οι αγωγές, απαιτούν χρόνο για να φέρουν αποτέλεσμα και δεν είναι φτηνές, για το λόγο αυτό, το παλιό απόφθεγμα "η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία" ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

placeholder Χλόασμα στο πρόσωπο: Πώς να το α&...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Αντηλιακή προστασία και αθλήματα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Η Αντιμετώπιση των κηλίδων στο δέρμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ