Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Χρόνια αλλά αντιμετωπίσιμη κατάσταση

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Βασικές Πληροφορίες

 

Τα συμπτώματα

 

Οι λεπιδώδεις πλάκες σμήγματος (ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα) είναι μια συνήθης μορφή χρόνιας δερματίτιδας.

 

Στο πρόσωπο, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα εμφανίζεται με κόκκινες πλάκες καλυμμένες με μικρές λιπαρές φολίδες, κυρίως στις περιοχές όπου η επιδερμίδα είναι πλούσια σε σμήγμα, όπως οι πτυχές της μύτης, τα φρύδια ή ακόμα το μέτωπο και η γραμμή τριχοφυΐας.

 

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να συνοδεύονται από πιτυρίδα στο τριχωτό. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα επηρεάζει κυρίως του ενήλικες άνδρες ηλικίας 18 έως 40 ετών. Επίσης μπορεί να παρουσιαστεί σε βρέφη μετά τη δεύτερη εβδομάδα από τη γέννησή τους. Στα μωρά, έχει τη μορφή της γνωστής «νινίδας» στο πρόσωπο και το τριχωτό.

 

Βασικές Αιτίες

 

Οι αιτιίες δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστές Η πραγματική αιτία της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή. Ωστόσο, φαίνεται ότι ευθύνεται ένας μύκητας που υπάρχει εκ φύσεως στην επιδερμίδα και ονομάζεται Malassezia.

 

Η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων σμήγματος σε ορισμένα σημεία της επιδερμίδας, επίσης, ευνοεί την ανάπτυξή της. Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν το ανοσοποιητικό του σώματος είναι εξασθενημένο.

 

Αντιμετώπιση

 

Παρεμπόδιση της ανάπτυξης λεπιδωδών πλακών σμήγματος

 

Οι λεπιδώδεις πλάκες σμήγματος είναι μια χρόνια κατάσταση, αλλά υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες. Ωστόσο, για να επωφεληθείτε από αυτές είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο. Μόνο εκείνος μπορεί να δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

 

Οι θεραπείες συνήθως συνίστανται στη χρήση τοπικών αντιμυκητικών ή κορτικοστεροειδών στο δέρμα. Ωστόσο, καλό είναι να συνδυάζονται με δερμο-καλλυντικά που χρησιμοποιούνται καθημερινά και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

 

Για παράδειγμα, πλένοντας το πρόσωπο με μια απαλή βάση καθαρισμού και χρησιμοποιώντας την κατάλληλη κρέμα ημέρας.

 

Συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση του δέρματός σας.