Συμβουλές για την ευαίσθητη επιδερμίδα

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Σήμερα, το 62% των γυναικών δηλώνουν ότι η επιδερμίδα τους είναι ευαίσθητη, ευερέθιστη, δυσανεκτική και αντιδρά σε όλα τα καλλυντικά προϊόντα, ακόμα και στο νερό.

 

Επίσης, το 32% των ανδρών παραπονούνται για ενόχληση στην επιδερμίδα τους. Πώς μπορεί να μειωθεί αυτή η ευαισθησία;

 

Οι συμβουλές ενός δερματολόγου.

 

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΤΟΥΣ;

 

Ουσιαστικά, υπάρχουν ορισμένες εμφανείς ενδείξεις: ξηρότητα επιδερμίδας, ροδόχρους ακμή, κοκκινίλα, απολέπιση, επιδερμίδα που σκάει.

 

Ορισμένες φορές υπάρχει απλώς μια αίσθηση τραβήγματος και καύσου που χειροτερεύει μετά τη χρήση κάποιου καλλυντικού.

 

Η αίσθηση αυτή μπορεί να γίνει μόνιμη και αφόρητη. Συνήθως αυτό συμβαίνει σε γυναίκες με λεπτό, ανοιχτόχρωμο και ξηρό δέρμα, ιδιαίτερα όταν νιώθουν άγχος και στρες.

 

ΤΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΕ;

 

Τους ζητώ να απαλείψουν όλους τους παράγοντες που προκαλούν ή επιτείνουν αυτή την υπερευαισθησία, τους οποίους ανακάλυψα κάνοντας ερωτήσεις.

Αυτό ισχύει τόσο για τα καλλυντικά που χρησιμοποιούν όσο και για τον τρόπο ζωής τους.

 

Τους ενθαρρύνω να περιορίσουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών, καφέ και καρυκευμάτων, να αποφεύγουν τις διαφορές θερμοκρασίας και την έκθεσή τους στον ήλιο και τον αέρα.

 

Πάνω απ’ όλα, τους απαγορεύω να χρησιμοποιούν προϊόντα που περιέχουν κορτιζόνη, η οποία αφού αρχικά βοηθάει λίγο, μετά αδυνατίζει και λεπταίνει την επιδερμίδα.

 

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ;

 

Τους συμβουλεύω να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν λιγότερα καλλυντικά, χωρίς ή με ελάχιστο άρωμα, και να επιλέγουν προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για «ευαίσθητη επιδερμίδα».

 

Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν σαπούνια ή κρεμοσάπουνα, αλλά να χρησιμοποιούν λοσιόν καθαρισμού που δεν ξεπλένονται και σπρέι ιαματικού νερού.

 

Συμβουλεύω τους ασθενείς μου να επιλέγουν ενυδατικές κρέμες με ελαφριά υφή, ψυχρές κρέμες και προϊόντα περιποίησης μαλλιών κατά των ερεθισμών.

 

Τέλος, τους προτείνω να αποφεύγουν τα προϊόντα καθαρισμού επιδερμίδας, τις μάσκες απολέπισης και τα προϊόντα αντιγήρανσης.