Τα οφέλη της ρετινόλης για ένα υγιές δέρμα

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Η ρετινόλη έφτασε λίγο αργά στο πάρτι των δερμοκαλλυντικών, αλλά πολύ γρήγορα παθιαστήκαμε όλοι.

 

Είναι δύσκολο να αγνοήσεις ένα συστατικό που το επαινούν εξίσου οι δερματολόγοι, οι ειδικοί στη φροντίδα του δέρματος και οι bloggers.

 

Όμως η επιστημονικοφανής φύση των συστατικών στο πίσω μέρος των καλλυντικών μας , κάνει τις περισσότερες από εμάς να προβληματιζόμαστε και να ζητάμε απαντήσεις.

 

Τι ακριβώς είναι λοιπόν η Ρετινόλη και γιατί έχουμε όλες ενθουσιαστεί μαζί της, για τη φροντίδα του δέρματός μας.

 

Τι είναι η ρετινόλη;

 

Για να το πούμε απλά, η Ρετινόλη είναι μια μορφή της Βιταμίνης Α η οποία όταν μετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος όπως και για την ανάπτυξη των οστών. Επομένως, η ρετινόλη είναι απίστευτα χρήσιμη!

 

Γιατί χρησιμοποιούμε Ρετινόλη και Ρετινοειδή στις θεραπείες κατά της ακμής;

 

Η Βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και ένα σούπερ συστατικό για την αντιμετώπιση μιας σειράς δερματικών προβλημάτων.

 

Ένας από τους τρόπους που η Βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν δέρμα με τάση ακμής είναι απολεπίζοντας το δέρμα και βοηθώντας το να δείχνει λείο.

 

Επίσης, η πανίσχυρη αυτή βιταμίνη επανορθώνει τις κυτταρικές δομές, περιορίζει την παραγωγή σμήγματος και μειώνει σημάδια και δυσχρωμίες.

 

Αποκαθιστώντας τον φραγμό και το πάχος της επιδερμίδας, η Βιταμίνη Α προστατεύει επιπλέον το δέρμα μας από μελλοντικά προβλήματα. Τα ρετινοειδή μπορούν να βοηθήσουν ώστε να ελαττωθούν τα σπυράκια μεταβάλλοντας τη χημεία των ελαίων στο δέρμα και εμποδίζοντας το πυκνό σμήγμα να εγκλωβιστεί στους πόρους.

 

Χωρίς το σμήγμα να φράζει τους πόρους, τα βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν σπυράκια. Η κερατολυτική δράση της ρετινόλης την κάνει ιδανική για τη θεραπεία του δέρματος με τάση ακμής.

 

Τα κερατολυτικά συστατικά λειτουργούν σαν απολεπιστικά απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα που παραμένουν στους φραγμένους πόρους και προκαλούν σπυράκια.

 

Εξαιτίας της ιδιότητάς της να διευκολύνει την κυτταρική επικοινωνία, η ρετινόλη μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία και το μέγεθος των πόρων μαθαίνοντας τα κύτταρα πώς να δρουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι πόροι να δείχνουν μικρότεροι και τα νέα σπυράκια να πάψουν να σχηματίζονται.

 

Πώς να χρησιμοποιείς τη ρετινόλη

 

Τα ρετινοειδή αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματός σου στο φως του ήλιου, επομένως αυξάνεται η πιθανότητα φθοράς από τον ήλιο έχοντάς τα στο πρόσωπό σου στη διάρκεια της μέρας. Ο τρόπος που δρα η ρετινόλη είναι να απολεπίζει το δέρμα εκ των έσω προς τα έξω.

 

Φυσικά, λόγω αυτής της απολέπισης, το δέρμα μπορεί να γίνει υπερευαίσθητο και να αρχίσει να ερεθίζεται. Για να περιορίσεις τον ερεθισμό άρχισε να αραιώνεις τη χρήση, μέχρι το δέρμα σου να προσαρμοστεί στη θεραπεία.

 

Ξεκίνησε εφαρμόζοντας τη θεραπεία μέρα παρά μέρα, μέχρι το δέρμα σου προσαρμοστεί και μόλις αισθανθείς άνεση μπορείς να αρχίσεις να χρησιμοποιείς τη θεραπεία σου μια φορά τη μέρα .

 

Εξαιτίας της υψηλής ευαισθησίας τους δέρματος στις αγωγές με ρετινόλη θα πρέπει να είσαι εξαιρετικά σχολαστικός/ή με την εφαρμογή της αντηλιακής κρέμας.

 

Χρησιμοποίησε την κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας UVA και UVB στη διάρκεια της μέρας για να προστατέψεις το δέρμα σου.

 

Ανεπιθύμητες δράσεις:

 

Αν το δέρμα σου ερεθίζεται όταν εφαρμόζεις μια αγωγή με ρετινόλη, μη φοβάσαι! Είναι η πιο συνηθισμένη ανεπιθύμητη δράση του συστατικού.

 

Ίσως παρατηρήσεις ότι το δέρμα σου γίνεται τραχύ, κόκκινο και ξηρό, όλα αυτά όμως είναι αναμενόμενα.

 

Μια άλλη ανεπιθύμητη δράση από τη χρήση ρετινόλης είναι η “κάθαρση”, που σημαίνει βασικά ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν αρχίσουν να καλυτερεύουν.

 

Αν δεις κάποια υπάρχοντα σπυράκια να χειροτερεύουν στην αρχή, πιθανότατα πρόκειται για κάθαρση. Αν δεις να σχηματίζονται νέα σπυράκια , μπορεί να είναι ένδειξη μιας αλλεργικής αντίδρασης στο προϊόν.

 

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται η συμβουλή από δερματολόγο για να δεις αν θα πρέπει να επιμείνεις περνώντας από την κάθαρση ή να δοκιμάσεις μια εναλλακτική αγωγή. Περιορίζοντας τις ανεπιθύμητες δράσεις.

 

Αν και δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι λίγο ξεφλούδισμα, αν δεις ότι το δέρμα σου γίνεται υπερβολικά ξηρό και χωρίς άνεση, υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις αυτές τις ανεπιθύμητες δράσεις.

 

Από λίγο και όχι πολύ συχνά, είναι η καλύτερη προσέγγιση για όσες/ους δοκιμάζουν ρετινόλη για πρώτη φορά. Αν δεν πιέσεις το δέρμα σου με την θεραπεία, είναι λιγότερο πιθανό να αντιδράσει τόσο ακραία.

 

Για όσους/ες προσπαθείτε να βρείτε τον ιδανικό χρόνο για να ξεκινήσετε τη θεραπεία σας, το καλοκαίρι είναι σίγουρα η καλύτερη εποχή, αν φοβάστε τις παρενέργειες.

 

Ξεκινώντας την αγωγή το χειμώνα σημαίνει ότι η οποιαδήποτε ξηρότητα και ερεθισμός θα επιδεινωθούν από τον ψυχρό αέρα, τη θέρμανση των εσωτερικών χώρων και τα ζεστά μπάνια διαρκείας.

 

Το άρθρο αυτό παρέχει γενικές πληροφορίες. Συμβουλέψου το δερματολόγο σου πριν ξεκινήσεις ή δοκιμάσεις κάποια νέα πρακτική

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

placeholder Τι είναι το σαλικυλικό οξύ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Σε τι οφελεί η γλυκερίνη στο δέρμα;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Ευαίσθητο δέρμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ