Γιατί η έλλειψη ύπνου κάνει κακό στη υγεία

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Γιατί η έλλειψη ύπνου κάνει κακό στη υγεία

 

Είναι αδιαμφισβήτητο: η στέρηση ύπνου είναι επιδημία. Το ένα τρίτο των ενηλίκων κοιμούνται λιγότερο από τις συνιστώμενες ώρες ύπνου.

 

Οι λόγοι; Το εργασιακό άγχος, η εργασία σε βάρδιες, η χρήση ψηφιακών συσκευών το βράδυ... και φυσικά, τα παιδιά που ξυπνούν τους γονείς τους κατά τη διάρκεια της νύχτας!

 

Γιατί η έλλειψη ύπνου κάνει κακό στην υγεία (και την ευτυχία) σας! Είναι αδιαμφισβήτητο: η στέρηση ύπνου είναι επιδημία. Το ένα τρίτο των ενηλίκων κοιμούνται λιγότερο από τις συνιστώμενες ώρες ύπνου.

 

Ως αιτίες οι ειδικοί θεωρούν το εργασιακό άγχος, την εργασία σε βάρδιες και τη χρήση ψηφιακών συσκευών το βράδυ που δεν αφήνει τον εγκέφαλο να μπει σε λειτουργία ύπνου.

 

Προβλήματα ύπνου αντιμετωπίζουν και οι γονείς με μικρά παιδιά, για ευνόητους λόγους!

 

Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου σημαίνουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία

 

  1. Μειωμένη γνωστική λειτουργία
  2. Δυσκολία συγκέντρωσης
  3. Ευερεθιστότητα και εναλλαγές διάθεσης
  4. Έλλειψη ενσυναίσθησης
  5. Απώλεια μνήμης
  6. Αυξημένος κίνδυνος για: - εγκεφαλικό - έμφραγμα - διαβήτη - παχυσαρκία - υψηλή αρτηριακή πίεση - κατάθλιψη

 

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας:

 

• Υιοθετήστε ένα πρόγραμμα «υγιεινής ύπνου»

• Να γυμνάζεστε καθημερινά, αλλά όχι κοντά στην ώρα του ύπνου

• Μην καταναλώνετε καφεΐνη μετά το μεσημέρι

• Φάτε ένα ελαφρύ γεύμα το σούρουπο

• Απενεργοποιήστε τις ψηφιακές συσκευές δύο ώρες πριν πέσετε για ύπνο

 

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται επίσης με το δέρμα. Η παρατεταμένη στέρηση ύπνου εντείνει τα σημάδια γήρανσης: μαύροι κύκλοι, πρήξιμο, ρυτίδες ... Και οι δερματικές παθήσεις με τη σειρά τους επηρεάζουν τον ύπνο: το 90% των παιδιών με έκζεμα δυσκολεύεται να κοιμηθεί τη νύχτα λόγω του επίμονου κνησμού.

 

Κοιμάστε όσο πρέπει; Πραγματικά πρέπει να κοιμάμαι 8 ώρες κάθε βράδυ; «Καληνύχτα και όνειρα γλυκά» - μακάρι τα πράγματα να ήταν τόσο απλά!

 

Η έκφραση αυτή κρατά από πολύ παλιά, αλλά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να την κάνει κανείς πράξη.

 

Σχεδόν όλοι μας νιώθουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας ότι δεν κοιμόμαστε αρκετά -ή ότι δεν κοιμόμαστε καλά.

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου αποτελεί μια ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία έχει συχνά σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και στην ποιότητα ζωής μας.

 

Αλλά πρώτα απ' όλα, πόσο ύπνο χρειαζόμαστε πραγματικά; Αν είστε ενήλικας, πρέπει να στοχεύετε στις 8 ώρες κάθε βράδυ.

 

Όπως φαίνεται, αυτή η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

 

Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (National Sleep Foundation) συνιστά 7-9 ώρες ύπνου για ενήλικες 18-64 ετών. Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους ενήλικες.

 

Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε; Δεν είστε οι μόνοι!

 

Η αϋπνία και η έλλειψη ύπνου εξελίσσονται σε επιδημία

 

Αν ταλαιπωρείστε από αϋπνίες, διαταραγμένο ύπνο ή, γενικότερα, μη ικανοποιητική ανάπαυση, δεν είστε καθόλου μα καθόλου οι μόνοι.

 

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) αναφέρει ότι το ένα τρίτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ κοιμούνται λιγότερο από τις συνιστώμενες ώρες ύπνου.

 

Στη Γαλλία, το 73% των ανθρώπων ξυπνούν τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Και βέβαια, η πίεση του ρόλου του γονέα εντείνει το πρόβλημα: το 60% των ανθρώπων με παιδί πιστεύουν ότι δεν κοιμούνται αρκετά.

 

Παρόμοια πορίσματα προκύπτουν και από αμέτρητες ακόμα μελέτες: η έλλειψη ύπνου γίνεται σταδιακά παγκόσμια επιδημία. Οι κύριες αιτίες της στέρησης ύπνου Εργασιακό άγχος, εργασία σε βάρδιες, ψηφιακές συσκευές και… παιδιά!

 

Η κύρια αιτία του διαταραγμένου ύπνου είναι τα μικρά παιδιά. Τα παιδιά που ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου των γονιών τους.

 

Αν τα παιδιά σάς κρατούν ξάγρυπνους τη νύχτα, δοκιμάστε τις συμβουλές μιας ειδικού για τον ύπνο των παιδιών.

 

Άλλες βασικές αιτίες της στέρησης ύπνου σχετίζονται με την εργασία. Ίσως είστε σε μια θέση εργασίας με αυξημένη πίεση, με αποτέλεσμα το έντονο άγχος που βιώνετε μέσα στην ημέρα να σας βγαίνει τη νύχτα.

 

Ή μπορεί να δουλεύετε σε βάρδιες, πράγμα που σημαίνει ότι τη μια κοιμάστε την ημέρα και την άλλη τη νύχτα.

 

Κι αν δεν έχετε παιδιά να σας ξυπνούν ή μια δύσκολη δουλειά να σας αγχώνει, μήπως η στέρηση ύπνου οφείλεται στις οθόνες των συσκευών σας;

 

Οι ψηφιακές συσκευές δεν αφήνουν τον εγκέφαλο να μπει σε λειτουργία ύπνου

 

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα προβλήματα ύπνου σχετίζονται με την ψηφιοποίηση της μεταμοντέρνας ζωής: με άλλα λόγια, με το γεγονός ότι όλη μας η ζωή περιστρέφεται γύρω από τα έξυπνα κινητά, τα tablets και τις άλλες συσκευές μας.

 

Η διαρκής αυτή διέγερση κρατά τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε υψηλά επίπεδα και το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες των συσκευών μας αναστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου.

 

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: το 20% των ανθρώπων αφήνουν το κινητό τους ανοιχτό τη νύχτα, το 50% αυτών ξυπνούν από μηνύματα και το 30% απαντούν αμέσως στα μηνύματα.

 

5 σημάδια ότι δεν κοιμάστε αρκετά

 

• Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε: Η στέρηση ύπνου επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία, κάτι που με τη σειρά της ενδέχεται να επηρεάσει την απόδοση στο σχολείο ή στη δουλειά.

 

• Είστε ευερέθιστοι με συχνές εναλλαγές διάθεσης: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα διαχείρισης της καθημερινότητας.

 

• Παρουσιάζετε «ομίχλη του εγκεφάλου», δηλαδή θολούρα που μοιάζει να είναι μόνιμη: και πάλι, οι επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία μπορεί να επιβραδύνουν τον εγκέφαλο.

 

• Δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τους άλλους: Πέρα από τις νοητικές λειτουργίες, η στέρηση ύπνου επηρεάζει και τη συναισθηματική νοημοσύνη περιορίζοντας την ικανότητα της ενσυναίσθησης.

 

• Βιώνετε στιγμές προσωρινής δυσλειτουργίας της μνήμης.

 

Ο αντίκτυπος της έλλειψης ύπνου στη σωματική και τη νοητική υγεία

 

Μακροπρόθεσμα, η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να έχει περαιτέρω επιπτώσεις στη γενικότερη υγεία.

 

Αυξάνει τον λεγόμενο «καρδιαγγειακό κίνδυνο», αυξάνοντας τις πιθανότητες για προβλήματα, όπως εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές.

 

Συνδέεται επίσης με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη και την παχυσαρκία. Πέρα από τη σωματική υγεία, ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο και σε θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη.

 

Ο ύπνος βρίσκεται στην καρδιά της καλής υγείας και της ευτυχίας, και δεν υπερβάλλουμε καθόλου.

 

Στην επόμενη ενότητα θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για να μπορέσετε να βελτιώσετε τον ύπνο σας.

 

5 συμβουλές για να κοιμάστε καλά το βράδυ

 

• Υιοθετήστε ένα πρόγραμμα «καλής υγιεινής ύπνου». Αυτό σημαίνει να κοιμάστε και να ξυπνάτε πάντα μια καθορισμένη ώρα.

 

Αποφύγετε τον υπνάκο και τα σαββατοκυριακάτικα ξενύχτια, καθώς αυτά μπορεί να διαταράξουν τον κιρκαδικό ρυθμό του σώματός σας.

 

• Να γυμνάζεστε καθημερινά... αλλά όχι πολύ αργά. Μια σκληρή προπόνηση θα προετοιμάσει ιδανικά το σώμα σας για τον βραδινό ύπνο.

 

Ωστόσο, φροντίστε να μεσολαβούν πάντα τουλάχιστον 4 ώρες ανάμεσα στη γυμναστική και στον ύπνο, ώστε το σώμα σας να έχει όλον τον χρόνο που χρειάζεται για να χαλαρώσει.

 

• Μην πίνετε καφεϊνούχα ροφήματα, όπως καφέ και τσάι, μετά το μεσημέρι. Έτσι, το σώμα σας θα έχει προλάβει να αποβάλει την καφεΐνη μέχρι την ώρα του ύπνου.

 

• Φάτε ένα ελαφρύ βραδινό, γύρω στο σούρουπο. Ένα βαρύ δείπνο πολύ αργά το βράδυ θα προκαλέσει παλινδρόμηση και θα επηρεάσει τον ύπνο σας.

 

• Αποφύγετε τις ηλεκτρονικές συσκευές για τουλάχιστον 2 ώρες πριν από τον ύπνο. Επίσης, κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού, χαμηλώστε τα φώτα στον χώρο που κάθεστε.

 

Αυτό θα στείλει στον εγκέφαλό σας το μήνυμα ότι η ώρα του ύπνου πλησιάζει διεγείροντας την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Ο ύπνος επηρεάζει την ποιότητα του δέρματος…

 

Η έλλειψη ύπνου εντείνει τα σημάδια γήρανσης

 

Κατά τη διάρκεια ενός καλού ύπνου, η κυτταρική ανανέωση επιταχύνεται στο διπλάσιο και το δέρμα ενισχύει την παραγωγή των δομικών στοιχείων του, όπως το κολλαγόνο και την ελαστίνη.

 

Όταν ένας άνθρωπος στερείται ύπνου, είναι πιθανό αυτό να γίνει εμφανές στο πρόσωπό του με σημάδια όπως:

 

• μαύρους κύκλους και πρήξιμο κάτω από τα μάτια,

• πιο έντονες ρυτίδες και απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος,

• ωχρή, θαμπή επιδερμίδα,

• δερματικές μολύνσεις και έρπη.…και οι δερματικές παθήσεις επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου!

 

Το έκζεμα και ο επακόλουθος κνησμός έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον ύπνο

 

Στη La Roche-Posay, ξέρουμε ότι το δέρμα με έκζεμα επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου.

 

Το 90% των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα νιώθουν κνησμό και ξύνονται τη νύχτα, με αποτέλεσμα το 90% των παιδιών να κάνουν διαταραγμένο ύπνο.

 

Πατήστε ΕΔΩ για να μάθετε περισσότερα για τα προβλήματα ύπνου των παιδιών με έκζεμα.

 

Το αποδείξαμε: το σωστό πρόγραμμα περιποίησης μπορεί να μειώσει τον κνησμό κατά τη διάρκεια της νύχτας

 

Μια νέα κλινική μελέτη που κατέδειξε ότι το σωστό πρόγραμμα περιποίησης για το ατοπικό δέρμα -LIPIKAR Syndet AP+ κατά το μπάνιο και μαλακτική κρέμα LIPIKAR Baume AP+ το βράδυ- μπορεί να μειώσει τον κνησμό και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ύπνου όσων πάσχουν από έκζεμα... για να απολαμβάνετε νύχτες ξεκούρασης και να ξυπνάτε το πρωί με τέλεια διάθεση, έτοιμοι να κατακτήσετε τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

placeholder Η θεραπεία του ατοπικού εκζέματος
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
placeholder Έχεις έκζεμα; Μην ξύνεσαι!
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
placeholder Φωτοευαισθησία στα μάτια και στα χείλη
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ