Φωτοευαισθησία κάτω από τον ήλιο

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Η φωτοευαισθητοποίηση είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην υπεριώδη ακτινοβολία (ηλιακό φως) και σε μια ευαίσθητη ουσία στο δέρμα.

 

Αυτή η ευαίσθητη ουσία μπορεί να είναι κάποιο προϊόν τοπικής εφαρμογής (άρωμα, φάρμακο) ή ένα μόριο που φτάνει στο δέρμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος (φωτοευαισθητοποιά φάρμακα, όπως η δοξυκυκλίνη ή τα φάρμακα για την υπέρταση).

 

Υπάρχουν δύο τύποι αντιδράσεων που προκαλούνται από τον ήλιο:

 

• Στην πρώτη περίπτωση, παρατηρείται άμεση αντίδραση, η οποία λαμβάνει χώρα αμέσως μετά την εφαρμογή ενός προϊόντος ή τη λήψη ενός φαρμάκου. Κάτω από την επίδραση της ακτινοβολίας UV, το δέρμα κοκκινίζει, σαν να έχει καεί από τον ήλιο. Παρουσιάζει αυξημένη θερμοκρασία και πόνο. Η αντίδραση αυτή είναι γνωστή ως φωτοτοξικότητα.

 

• Στη δεύτερη περίπτωση, η ουσία που βρίσκεται μέσα ή πάνω στο δέρμα τροποποιείται λόγω της επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να την αναγνωρίζει ως ξένη. Αυτό προκαλεί μια κνησμώδη αντίδραση που μοιάζει με έκζεμα και εμφανίζεται με κάποια καθυστέρηση (48 ώρες μετά την έκθεση). Η αντίδραση αυτή είναι γνωστή ως φωτοαλλεργία.

 

Χρήσιμες συμβουλές σε περίπτωση που ακολουθείτε κάποια φωτοευαισθητοποιό θεραπεία

 

Οι δερματολόγοι συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να αποφεύγουν τον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο, παραμένοντας σε εσωτερικούς χώρους ή στη σκιά.

Ωστόσο, αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, φροντίστε να χρησιμοποιείτε ένα αντιηλιακό προϊόν με πολύ υψηλή προστασία UVA-UVB με SPF τουλάχιστον 50.

Εφαρμόστε σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές, χωρίς να ξεχνάτε τα αυτιά, τη μύτη, τον αυχένα, τα χέρια και τα πόδια.

Όσο είστε έξω, να φοράτε προστατευτικά ρούχα, όπως καπέλο με πλατύ γείσο, μακρυμάνικο μπλουζάκι, και παντελόνι. Τα φωτοευαισθητοποιά φάρμακα δεν θα προκαλέσουν περαιτέρω ευαισθησία στα μάτια σας, αλλά συνιστάται να φοράτε γυαλιά ηλίου.

Αν αιτία της φωτοευαισθησίας σας δεν είναι κάποιο φάρμακο αλλά ένα άρωμα, δοκιμάστε να το εφαρμόζετε στα ρούχα αντί για το δέρμα σας, ώστε να περιορίσετε τις αντιδράσεις.

Αν παρουσιάσετε φωτοαλλεργία, θα πρέπει να διακόψετε αμέσως την τοπική θεραπεία ή το φάρμακο και να συμβουλευθείτε έναν δερματολόγο.