Φωτογήρανση: Αντιμετώπιση με το κατάλληλο αντηλιακό

Από τους διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εξωγενή γήρανση, η επαναλαμβανόμενη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία έχει αποδειχτεί ότι είναι ο βασικός υπεύθυνος και οι επιπτώσεις της στο δέρμα είναι γνωστές με τον όρο «φωτογήρανση». Σύμφωνα με έρευνες, 80% των σημαδιών γήρανσης (υπερμελαγχρώσεις και ρυτίδες) οφείλονται στην έκθεση στον ήλιο – και υπάρχει εξήγηση για αυτό: η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) αποτελείται από δύο διαφορετικούς τύπους κυμάτων, τις ακτίνες UVA και τις UVB. Οι UVB επηρεάζουν τόσο την επιδερμίδα όσο και το κυρίως δέρμα, στο οποίο όμως φτάνουν και οι UVA προκαλώντας σοβαρές βλάβες στα δερματικά κύτταρα. Πιο συγκεκριμένα, σχετικό άρθρο του Skin Cancer Foundation αναφέρει ότι η ακτινοβολία UVB είναι εκείνη που προκαλεί τα ηλιακά εγκαύματα ενώ ενοχοποιείται και για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Όσο για τις UVA, με το μεγαλύτερο μήκος κύματός τους, ευθύνονται για ένα μεγάλο μέρος της βλάβης που συνδέεται με τη φωτογήρανση,  η οποία εκδηλώνεται με σημάδια όπως οι ρυτίδες, η υπερμελάγχρωση (καφέ κηλίδες), η τραχύτητα της επιδερμίδας, η ξηρότητα, η θαμπάδα ενώ παίζει βασικό ρόλο και στον καρκίνο του δέρματος.  Υπάρχουν, όμως, και οι UVA μεγάλου και πολύ μεγάλου μήκους οι οποίες διεισδύουν βαθύτερα από όλο το φάσμα των UVA, προκαλούν ισχυρό οξειδωτικό στρες και βλάβες στο DNA, προκαλούν μεταβολές στη σύνθεση της μελανίνης με αποτέλεσμα την άμεση αλλά και την επίμονη υπερμελάγχρωση κ.α. Με την πάροδο του χρόνου, η έκθεση στις ακτίνες UVA μεγάλου μήκους κύματος οδηγεί σε σημάδια φωτογήρανσης (συμπεριλαμβανομένων των κηλίδων γήρανσης και των ρυτίδων) και σε καρκίνο του δέρματος.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το ορατό φως, δηλαδή το υπόλοιπο φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας, το οποίο παράγεται και από τους λαμπτήρες εσωτερικού χώρου, καθώς και το μπλε φως από τις digital οθόνες. Πλέον οι ειδικοί γνωρίζουν με σιγουριά ότι και αυτοί οι δύο τύποι ακτινοβολίας, στους οποίους είμαστε εκτεθειμένοι όλη μέρα, προκαλούν οξειδωτικό στρες, φλεγμονή και βλάβες στο δέρμα που οδηγούν σε πρόωρη γήρανση. Όλα αυτά τα δεδομένα οδηγούν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: ότι είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο να φοράμε καθημερινά αντηλιακό με μια καλή αναλογία φίλτρων UVA και UVB. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η δερματολόγος Melanie Palm στο σχετικό άρθρο του Skin Cancer Foundation, «Δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος να βρεθούμε αντιμέτωποι με τη φωτογήρανση. Μπορούμε να διατηρήσουμε το δέρμα μας όμορφο για δεκαετίες αρκεί να το φροντίζουμε σωστά» - δηλαδή, να μην παραλείπουμε ούτε για μία μέρα το αντηλιακό μας.

Αντηλιακό: Το «όπλο» σας κατά της φωτογήρανσης


Έχοντας ξεκαθαρίσει τους λόγους που το αντηλιακό θεωρείται πλέον από τους δερματολόγους το τελευταίο βήμα στο καθημερινό skincare κάθε επιδερμίδας, το επόμενο βήμα είναι να επιλέξετε εκείνο που θα σας προσφέρει προηγμένη προστασία από τις ακτίνες UVA/UVB αλλά και τις ultra μακρές UVA. 

Το Anthelios Age Correct SPF50 δεν είναι απλά ένα αντηλιακό, ούτε όμως ένα έξυπνο προϊόν αντιγήρανσης με SPF, μόνο. Είναι μια υβριδική σύνθεση που με μία μόνο κίνηση παρέχει ταυτόχρονα προστασία ευρέος φάσματος, αντιοξειδωτική δράση και δράση κατά της ρύπανσης ενώ ταυτόχρονα διορθώνει ορατά τα σημάδια της φωτογήρανσης (ρυτίδες, σκούρες κηλίδες, απώλεια ελαστικότητας) σε κάθε τύπο δέρματος, ακόμα και στο ευαίσθητο. Η αποτελεσματικότητά του όσον αφορά στην προστασία από τον ήλιο βασίζεται στην τεχνολογία Cellox-B3, η οποία παρέχει στο δέρμα ολοκληρωμένη προστασία ενάντια τόσο στους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες όσο και στο οξειδωτικό στρες. Ειδικά μελετημένο να περιορίζει τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται καθημερινά από την έκθεση στις UVB/UVA, τις IR-A και τη ρύπανση, το Anthelios Age Correct SPF50 συνδυάζει το προηγμένο αντηλιακό φίλτρο Mexoryl XL με:

- 0,1% Υαλουρονικό οξύ που διεισδύει βαθύτερα, γεμίζοντας το δέρμα εκ των έσω.

- LHA, που απολεπίζει ήπια το δέρμα και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, με υψηλότερη αποτελεσματικότητα και δράση 7 φορές πιο ισχυρή από το σαλικυλικό οξύ.

- 0,5% PHE-Ρεσορκινόλη, που διορθώνει τις σκούρες κηλίδες, φωτίζει τον τόνο του δέρματος και λειαίνει την υφή του.

- 4% Νιασιναμίδη, για ισχυρή δράση ενάντια στην ερυθρότητα και την υπερμελάγχρωση.

- 5% Γλυκερίνη που ενυδατώνει και ενδυναμώνει τον δερματικό φραγμό, αυξάνοντας την περιεκτικότητα της κεράτινης στοιβάδας σε νερό.

- 10% Ιαματικό Νερό La Roche-Posay, το οποίο είναι πλούσιο σε σελήνιο και έχει αποδειχθεί σε 20 μελέτες ότι διαθέτει αντιοξειδωτικές, καταπραϋντικές και απαλυντικές ιδιότητες καθώς και αντιερεθιστική δράση.

Σας ενδιαφέρει: Το Anthelios Age Correct SPF50 κυκλοφορεί και σε tinted εκδοχή (με χρώμα) με ακριβώς την ίδια δράση και έξτρα bonus το αέρινο πέπλο χρώματος που αγκαλιάζει την επιδερμίδα χαρίζοντάς της ομοιομορφία και φωτεινότητα. Είναι η ιδανική επιλογή για τους ζεστούς μήνες του χρόνου που θέλετε να αποφύγετε τα προϊόντα κάλυψης αλλά και για εσάς που λατρεύετε το no-makeup make-up look. 

Το Anthelios UVMUNE 400 Invisible Fluid SPF50+ επαναπροσδιορίζει τα όρια στην αντηλιακή προστασία με τη δύναμη του επαναστατικού φίλτρου Mexoryl 400 που καλύπτει το κενό στις UVA μεγάλου μήκους κύματος. Η μεγαλύτερη αντηλιακή καινοτομία της La Roche-Posay τα τελευταία 30 χρόνια, το Mexoryl 400 είναι το πρώτο αντηλιακό φίλτρο που αντιμετωπίζει τις επιβλαβείς ultra μακριές ακτίνες UVA παρέχοντας μέγιστη προστασία ενάντια στις βλαβερές επιπτώσεις της έκθεσης στην ακτινοβολία UV. Συγχρόνως, το UVMUNE 400 αποτρέπει τις βλάβες στο DNA, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη των σημαδιών φωτογήρανσης (υπερμελάγχρωση, απώλεια ελαστικότητας, χαλάρωση). Όσο για την υφή του, είναι λεπτόρρευστη, απλώνεται πανεύκολα και γίνεται ένα με την επιδερμίδα, είναι αόρατη και ανάλαφρη- δηλαδή τόσο ευχάριστη στη χρήση, που θα γίνει αμέσως κομμάτι του καθημερινού σας skincare.

Σας ενδιαφέρει: Δοκιμασμένες σε 7 υδρόβια είδη, οι νέες συνθέσεις UVMUNE 400 έχει αποδειχθεί ότι δεν έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή. Επιπλέον, πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις ώστε να ελαχιστοποιείται ο αντίκτυπός τους στο περιβάλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ