Ποια είναι τα κατάλληλα καλλυντικά για το ευαίσθητο δέρμα;

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Με τόσες διαφορετικές υφές, αρώματα και φινιρίσματα εκεί έξω, η περιποίηση του δέρματος μπορεί να γίνει μια πραγματικά υπέροχη και απολαυστική εμπειρία.

 

Για τις γυναίκες όμως που έχουν ευαίσθητο δέρμα, με αδύναμο φραγμό και αντιδραστικές νευρικές απολήξεις, ο διάδρομος με τα καλλυντικά μπορεί να μοιάζει με ναρκοπέδιο!

Αμέτρητες μάρκες ισχυρίζονται ότι προσφέρουν «καλές» συνθέσεις, όμως πολλά προϊόντα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και προκαλούν αντίδραση στο ευαίσθητο δέρμα, το οποίο παρουσιάζει ερυθρότητα, νυγμό και κνησμό.

Ευάλωτο απέναντι στους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες, το ευαίσθητο δέρμα πορεύεται με σύνθημά του το «όσο λιγότερα, τόσο το καλύτερο» και χρειάζεται πραγματικά εξειδικευμένη φροντίδα.

 

Παρακάτω θα βρείτε έναν πρακτικό οδηγό για να επιλέξετε τα κατάλληλα προϊόντα, εκείνα δηλαδή που θα κρατήσουν το δέρμα σας ασφαλές και προστατευμένο.

 

3 βήματα για να επιλέξεις τα κατάλληλα καλλυντικά για το ευαίσθητο δέρμα

 

Για να προσφέρει στο ευαίσθητο δέρμα της όλη την απαραίτητη φροντίδα, κάθε γυναίκα πρέπει να έχει ορισμένα προϊόντα όπως ένα απαλό γαλάκτωμα καθαρισμού ή ένα νερό micellar, μια ενυδατική υψηλής ανοχής, και ένα αντιηλιακό με προστασία ευρέος φάσματος.

 

Αν όμως το δέρμα σας αντιδρά ακόμα και στα πιο απλά προϊόντα, από πού πρέπει να ξεκινήσετε;

 

Βήμα 1: Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων που επιλέγετε, για να βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνουν κάποιους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, όπως «δοκιμασμένο σε ευαίσθητο και αλλεργικό δέρμα». Θα πρέπει επίσης να μην περιέχουν τους συνήθεις «ενόχους» που προκαλούν τα συμπτώματα της ευαισθησίας:

 

• αρώματα

 

• χρωστικές

 

• λανολίνη

 

•αλκοόλη

 

Στα προϊόντα μακιγιάζ και στα βερνίκια νυχιών, να ελέγχετε πάντοτε ότι είναι «ελεγμένα για νικέλιο», καθώς αυτός είναι άλλος ένας ευαισθητοποιητικός παράγοντας που λίγες μόνο μάρκες λαμβάνουν υπόψη.

 

Βήμα 2: Ακόμα και οι πιο αγνές συνθέσεις μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στο δέρμα, αν δεν προστατεύονται σωστά. Ο λόγος;

 

Ένα φαινόμενο γνωστό ως «επιμόλυνση», κατά το οποίο σωματίδια του αέρα –δυνητικοί ερεθιστικοί ή αλλεργιογόνοι παράγοντες– εισέρχονται στη συσκευασία μετά το άνοιγμα.

 

Τα μικροσκοπικά αυτά ερεθιστικά και αλλεργιογόνα σωματίδια ενδέχεται να μολύνουν τα προϊόντα περιποίησης που με τόση προσοχή επιλέξατε.

 

Μια συσκευασία, για να είναι συμβατή με το ευαίσθητο δέρμα, θα πρέπει να κλείνει ερμητικά, δηλαδή να είναι αεροστεγής, με προστατευτικές βαλβίδες για την αποφυγή της μόλυνσης ή της οξείδωσης.

 

Επιπλέον, θα πρέπει το προϊόν να μην έρχεται καθόλου σε επαφή με τυχόν μεταλλικά εξαρτήματα, καθώς τα ιόντα μετάλλου μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.

 

Βήμα 3: Ο μόνος τρόπος να είστε 100% σίγουρη για την ανοχή ενός προϊόντος είναι να το δοκιμάσετε.

 

Εφαρμόστε μικρή ποσότητα στον πήχη σας και καλύψτε την περιοχή με ένα αδιάβροχο επίθεμα. Μετά από 48 ώρες, ελέγξτε για τυχόν δερματικές αντιδράσεις: αν δεν υπάρχει καθόλου ερυθρότητα, μπορείτε ελεύθερα να χρησιμοποιήσετε το προϊόν στο πρόσωπό σας.