Πώς θα εντάξω πρεβιοτικά στην περιποίηση του δέρματος μου;

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Όπως και τα τροπικά δάση της Γης, το πολυσύνθετο μικροβίωμά σου απειλείται

 

Το στρες, η ρύπανση και η ακτινοβολία UV, σε συνδυασμό με τα ακατάλληλα καλλυντικά προϊόντα, μπορούν να τροποποιήσουν τους μικροβιακούς πληθυσμούς του δέρματος.

 

Οι πιο ανελέητοι, ίσως, δράστες είναι τα σκληρά αλκαλικά σαπούνια και οι αντισηπτικές λοσιόν, καθώς σκοτώνουν αδιακρίτως κάθε μικροοργανισμό.

 

Απογυμνωμένο από το μικροβίωμά του, το δέρμα πέφτει θύμα της ανεξέλεγκτης φλεγμονής.

 

Πιο ευαίσθητο από ποτέ, εμφανίζει το "σύνδρομο του ευερέθιστου δέρματος". Σήμερα, πάνω από το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού έχει ευαίσθητο δέρμα.

 

Η παθολογία αυτή, που μόλις τώρα αρχίζει να γίνεται πλήρως κατανοητή, μοιράζεται κοινά στοιχεία με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ).

 

Και οι δύο περιπτώσεις περιλαμβάνουν ένα σύνολο συμπτωμάτων που είναι δυσάρεστα και αδύνατον να αγνοηθούν, ενώ πολλές φορές τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων βγαίνουν φυσιολογικά.

 

Κι ο ακόμα πιο ενδιαφέρον παραλληλισμός;

 

Οι επιστήμονες συσχετίζουν και τις δύο αυτές παθήσεις με την ανισορροπία των φιλικών βακτηρίων: της μικροχλωρίδας του εντέρου στην περίπτωση του ΣΕΕ και του δερματικού μικροβιώματος στην περίπτωση του ευαίσθητου δέρματος. Για την ανακούφιση της κοιλιάς μου έχω το Actimel.

 

Πώς όμως μπορώ να εντάξω τα πρεβιοτικά και στο καθημερινό πρόγραμμα περιποίησής μου;

 

Αυτό που κάποτε έμοιαζε με ανατριχιαστική ιδέα -το να καταπιεί σκόπιμα κάποιος ένα εναιώρημα ζωντανών βακτηρίων!- αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της πρωινής ρουτίνας πολλών ανθρώπων.

 

Τα συμπληρώματα με πρεβιοτικά και προβιοτικά προσφέρουν μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση από τα συμπτώματα του ΣΕΕ -συμπτώματα που οι παραδοσιακές θεραπείες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν.

 

Σήμερα, η ίδια αυτή επανάσταση έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και στο ευαίσθητο δέρμα.

 

4 βήματα για να πετύχεις το "αποτέλεσμα Actimel" στο δέρμα σου

 

Τα καλά νέα είναι ότι το "σύνδρομο" αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αναστρέψιμο, αν απλώς κάνεις μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και περιποίησής σου.

 

1.Έξυπνος καθαρισμός.

 

Τα σκληρά αλκαλικά σαπούνια μεταβάλλουν ριζικά το pH του δέρματός σου και εξαλείφουν αδιακρίτως βακτήρια από την επιφάνειά του, αφήνοντάς το εκτεθειμένο απέναντι στους επιθετικούς παράγοντες του περιβάλλοντος.

 

Επίλεξε ένα ήπιο νερό micellaire ή μια κρεμώδη λοσιόν, που θα κρατήσει το δέρμα σου ενυδατωμένο και φιλόξενο για τα πολύτιμα βακτήρια.

 

2. Ξέχνα τις απολυμαντικές λοσιόν.

 

Η τρέλα με το να "λούζεται" κάποιος με το αντισηπτικό ανήκει στη δεκαετία του 1980. Είναι ρετρό, και όχι με την καλή έννοια.

 

Εκτός λοιπόν αν έχεις κάποια ανοιχτή πληγή που να χρειάζεται απολύμανση, άσε το αντισηπτικό στο ντουλαπάκι μαζί με τα φάρμακα.

 

3. Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση!

 

Πρόσφατη επιστημονική μελέτη περιέγραψε το υγιές δέρμα σαν το τέλειο "περιβάλλον καλλιέργειας" για τα εκατοντάδες είδη ευεργετικών βακτηρίων -κάτι σαν ένα γιγάντιο τρυβλίο Petri δηλαδή!-, πράγμα που οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε νερό.

 

Όσο πιο ξηρό το δέρμα, τόσο λιγότερα μικρόβια μπορούν να ζήσουν στην επιφάνειά του.

 

Προστάτευσε το λοιπόν με μια δερματολογικά ελεγμένη ενυδατική.

 

4. Νερό με πρεβιοτικά για αναπλήρωση του μικροβιώματος.

 

Αγνό, φυσικό και προερχόμενο από παρθένα γη, το πρεβιοτικό νερό διαθέτει απαράμιλλη μικροβιακή ποικιλομορφία και εξαιρετική περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία.

 

Χάρη σε ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο και το στρόντιο, δημιουργεί ένα διάλυμα πρεβιοτικών στο δέρμα, το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη ενός πολυσύνθετου μικροβιώματος.

 

Μάθετε περισσότερα ρίχνοντας μια ματιά στο Ιαματικό Κέντρο La Roche-Posay.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

placeholder Στοιχεία για το μικροβίωμα που δεν ξέρετε!
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
placeholder Τι είναι λοιπόν το μικροβίωμα;
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
placeholder Συμπτώματα Ατοπικής Δερματίτιδας
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ