Τα αίτια της τριχόπτωσης και ο μικρο-ερεθισμός

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Μια επιστημονική ανακάλυψη έφερε στο φως ένα φαινόμενο που προκαλεί την αλυσιδωτή αντίδραση της τριχόπτωσης: τον μικρο-ερεθισμό.

 

Αυτός προκαλείται από επαναλαμβανόμενο στρες, που συνεπάγεται υπερβολική παραγωγή ελεύθερων ριζών.

 

ΑΝΕΠΑΙΣΘΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΩΔΥΝΟΣ ΜΙΚΡΟ-ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ

 

Η τριχόπτωση, κυρίως στους άνδρες, είναι συχνά γενετικής προέλευσης. Στην περίπτωση αυτή ονομάζεται ανδρογενετική αλωπεκία και προκαλείται από τη γενετική ευαισθησία των θυλάκων της τρίχας στα ανδρογόνα.

 

Επίσης, άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την τριχόπτωση, όπως τα σκληρά σαμπουάν ή η μη ισορροπημένη διατροφή.

 

Η πιο πρόσφατη δερματολογική ανακάλυψη, ο μικρο-ερεθισμός, ευθύνεται για την επιτάχυνση της τριχόπτωσης σε άνδρες και γυναίκες.

 

Σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενου στρες ο μικρο-ερεθισμός εμφανίζεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του τριχωτού. Ανεπαίσθητος και ανώδυνος, ο μικρο-ερεθισμός αυτός προκαλεί μια αλυσιδωτή αντίδραση που επηρεάζει μέχρι και τον βολβό της τρίχας.

 

Ως αντίδραση προς αυτόν τον μικρο-ερεθισμό, ο δερματικός ιστός συρρικνώνεται γύρω από τον βολβό της τρίχας και συνεπώς δεν αρδεύεται και δεν τρέφεται τόσο αποτελεσματικά.

 

Ως αποτέλεσμα, οι τρίχες γίνονται πιο λεπτές και αρχίζουν να πέφτουν.

 

ΣΤΡΕΣΟΓΟΝΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: ΚΟΥΡΑΣΗ, ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΗΛΙΟΣ

 

Το εσωτερικό και εξωτερικό στρες επηρεάζει άμεσα το τριχωτό.

 

Το εσωτερικό στρες μπορεί να προκαλείται από ψυχολογική ή συναισθηματική κόπωση, υπερεργασία, αλλαγή της εποχής ή ακόμα έλλειψη ύπνου.

 

Το εξωτερικό στρες οφείλεται σε ακατάλληλα προϊόντα φροντίδας μαλλιών, τακτικό βούρτσισμα, ρύπανση, ακτίνες UV, κ.ά.

 

Το τριχωτό συγκρατεί αυτό το στρες στους ιστούς του με αποτέλεσμα την υπερβολική παραγωγή ελεύθερων ριζών.

 

Ως απάντηση στο ερέθισμα που προκαλείται από την απειλή των ελεύθερων ριζών, παράγονται χημικά στοιχεία επιρρεπή στις φλεγμονές, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν αυτό το ανεπαίσθητο φαινόμενο στην επιφάνεια του τριχωτού, δηλαδή τον μικρο-ερεθισμό.

 

Τα ενεργά συστατικά μπορούν να απαλείψουν τον μικρο-ερεθισμό στην πηγή του και να τον εμποδίσουν να φτάσει στον βολβό της τρίχας.