Η έννοια της ατοπίας του δέρματος

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Πατώντας αναπαραγωγή αποδέχεστε αυτόματα και την πολιτική cookies του YouTube

Η λέξη "ατοπία" προέρχεται από το Ελληνικό στερητικό "α" και το "τόπος". "Χωρίς τόπο" , ένας τέλειος τρόπος για να περιγράψουμε την πάθηση αυτή που τόσο δύσκολα μπορούμε να καταλάβουμε και να κατανοήσουμε.

 

Η ατοπική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος. Είναι μια αρκετά συνηθισμένη πάθηση.

 

Εμφανίζεται συχνά στην ηλικία περίπου των τριών μηνών, ενδέχεται ωστόσο να εκδηλωθεί και νωρίτερα.

 

Μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι αρκετά χρόνια, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιμένει στην ενήλικη ζωή.

 

Η ατοπία έχει γενετική προδιάθεση, σχεδόν το 80% των παιδιών με έκζεμα έχουν οικογενειακό ιστορικό ατοπίας.

 

Η Φιλαγκρίνη, μια πρωτεΐνη του δέρματος η οποία διασφαλίζει τη συνοχή μεταξύ των κυττάρων της επιφανειακής στιβάδας του δέρματος, είναι ανεπαρκής.

Επιπλέον, το δέρμα στερείται λιπιδίων, τα οποία υπάρχουν φυσικά στην επιφάνειά του για να το προστατεύουν από πιθανές αλλεργιογόνες ουσίες.

 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι ερεθιστικοί παράγοντες που βρίσκονται στο περιβάλλον και συνήθως είναι καλά ανεκτοί, όπως είναι η γύρη, η σκόνη ή ορισμένα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, μπορούν να διεισδύσουν το δέρμα και να προκαλέσουν έξαρση του εκζέματος.

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

 

Το δέρμα καλύπτεται από δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια , μύκητες κα.

 

Αυτοί οι οργανισμοί αλληλεπιδρούν τόσο μεταξύ τους όσο και με το δέρμα και δημιουργούν αυτό που αποκαλείται μικροβίωμα του δέρματος.

 

Ο ρόλος του είναι σημαντικός καθώς εμποδίζει την εγκατάσταση στο δέρμα παθογόνων μικροοργανισμών και εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό στο να αντιδρά σωστά στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

 

Στην περίπτωση του ατοπικού δέρματος το μικροβίωμα διαταράσσεται (μειώνεται η ποικιλία των μικροοργανισμών) με αποτέλεσμα τη λανθασμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού, την εγκατάσταση παθογόνων οργανισμών και την εμφάνιση των ερεθισμών.

 

Χωρίς την κατάλληλη αγωγή, ξεκινά ο φαύλος κύκλος της ατοπίας.

O δερματικός φραγμός επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο και η ισορροπία του μικροβιώματος διαταράσσεται με αποτέλεσμα να διεισδύουν περισσότερα αλλεργιογόνα και ερεθιστικοί παράγοντες και να προξενείται εντονότερος κνησμός.

 

Ωστόσο, λίγα είναι τα περιστατικά που επιμένουν και στην ενήλικη ζωή: τα μισά από τα παιδιά με ατοπικό έκζεμα πριν την ηλικία του ενός έτους, θεραπεύονται μέχρι την ηλικία των 5 ετών, παρόλο που το δέρμα τους παραμένει πολύ ξηρό και κατά τα επόμενα χρόνια.

 

https://youtu.be/0DbDgda2LHg