Προστασία παιδιών από τον ήλιο

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Η επιδερμίδα των παιδιών, που ακόμα αναπτύσσεται, είναι πολύ πιο ευαίσθητη από το δέρμα των ενηλίκων, κυρίως σε σχέση με τις βλαβερές επιπτώσεις των ακτινών UV.

 

Η λύση είναι μία: προστασία.

 

Λεπτή επιδερμίδα σημαίνει ανώριμο μελαγχρωστικό σύστημα… Αν και οι ενήλικες είναι εξοικειωμένοι με τους κινδύνους του ήλιου, δεν γνωρίζουν πάντα πόσο πολύ ευάλωτα είναι τα παιδιά.

 

Ωστόσο, η επιδερμίδα των παιδιών, που αναπτύσσεται ακόμα, είναι ανώριμη και συνεπώς πιο ευάλωτη στη δριμύτητα του ήλιου.

 

• Επειδή είναι πιο λεπτή, είναι ακόμα πιο ευάλωτη σε βαθιές κυτταρικές βλάβες

 

• Επειδή το μελαγχρωστικό σύστημα δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο, δεν διαθέτει σύστημα αυτοάμυνας (το οποίο στους ανήλικες συμβάλλει στην προστασία της επιδερμίδας από τις ακτίνες UV).

 

Γι’ αυτό η προστασία των παιδιών από τον ήλιο χρειάζεται πολύ περισσότερο από τους ενήλικες. …ιδιαίτερα ευάλωτο στο ηλιακό έγκαυμα, τις κυτταρικές βλάβες και τη θερμοπληξία.

 

Το 50% του ηλιακού κεφαλαίου έχει εξαντληθεί πριν από την ηλικία των 20 ετών. Επίσης, 1 στα 55 άτομα που γεννήθηκαν το 2008 θα εμφανίσουν κάποτε μελάνωμα.

 

Γιατί; Διότι τα παιδιά υπερεκτείθενται στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία. Στις διακοπές, το ένα τρίτο των παιδιών περνούν κατά μέσο όρο 15 ώρες την εβδομάδα με τα μαγιό τους, που είναι εξαιρετικά πολύς χρόνος, ειδικά αν σκεφτούμε ότι το νερό και η άμμος αντανακλούν το 30% της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Μάλιστα, στις ηλικίες αυτές, τα παιδιά δεν μπορούν να εκτιμήσουν τον κίνδυνο.

 

Το αποτέλεσμα: απλώς εκφράζουν την ενόχλησή τους όταν το κακό έχει ήδη γίνει:

 

• Ηλιακό έγκαυμα και βαθιές κυτταρικές επιδράσεις προκαλούν αμετάκλητες βλάβες και κάνουν την επιδερμίδα μακροπρόθεσμα ευαίσθητη (επιτάχυνση της γήρανσης της επιδερμίδας, αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος σε μεγαλύτερη ηλικία)

 

• Σε αυτές τις βαθιές βλάβες μπορεί να προστεθεί και ο κίνδυνος αφυδάτωσης ή θερμοπληξίας.

 

Προστατέψτε τα παιδιά από πολύ νωρίς

 

Προστατεύω τα παιδιά από τον ήλιο σημαίνει τους μαθαίνω τα βασικά και πολύ απαραίτητα.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία σε νεαρά παιδιά, έδειξε ότι οι γνώσεις για τις επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο αυξάνουν τις καλές πρακτικές προστασίας κατά 500%:

 

• Αποφύγετε την έκθεση κατά τις ώρες της μέγιστης ηλιοφάνειας (μεταξύ 12.00 και 4.00 μ.μ.) ενθαρρύνοντας δραστηριότητες στη σκιά ή τον μεσημεριανό ύπνο.

 

• Φοράτε πλατύγυρα καπέλα, γυαλιά με απορροφητικούς φακούς και σκούρα υφάσματα (το μαύρο μπλουζάκι προστατεύει καλύτερα από το λευκό).

 

• Εφαρμόζετε τακτικά αντηλιακό σε άφθονη ποσότητα (τουλάχιστον δύο στρώσεις κάθε δύο ώρες και κάθε φορά μετά από κολύμπι) σε όλη την εκτεθειμένη επιδερμίδα...χωρίς να ξεχνάτε τον αυχένα, τα αυτιά και τα πόδια!

 

• Επιλέξτε μια κρέμα με ειδική σύνθεση για παιδιά και δείκτη προστασίας SPF50 που αντέχει στο νερό και την άμμο.

 

• Πίνετε τακτικά νερό.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι γιατροί συστήνουν να μην εκτίθενται καθόλου στον ήλιο παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

placeholder Πώς να Αντιμετωπίσετε τα σπυράκια από τον ήλιο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Ακτινοβολία UVA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Φωτοευαισθησία στα μάτια και στα χείλη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ