Γαλάκτωμα σώματος: Πώς συμβάλλει στην ενυδάτωση της επιδερμίδας

Είναι από τις πρώτες και βασικές αξίες που μαθαίνουμε στο skincare: η καθημερινή ενυδάτωση της επιδερμίδας δεν είναι πολυτέλεια - είναι μια κίνηση ζωτικής σημασίας για να παραμένει ελαστική αλλά και να μπορεί να προστατεύεται από τις εξωτερικές επιθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, αυτός είναι ο ρόλος του επιδερμιδικού φραγμού: λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας του σώματός μας απέναντι στους εξωτερικούς παράγοντες ενώ την ίδια στιγμή «κλειδώνει» στο εσωτερικό της επιδερμίδας την υγρασία, η οποία είναι πολύτιμη τόσο για την ομορφιά όσο και για την υγεία της. 

Καθώς, όμως, δε ζούμε σε ένα ιδανικό περιβάλλον ούτε σε μια ειδυλλιακή καθημερινότητα, ο επιδερμιδικός φραγμός συχνά διαταράσσεται, από εξωγενείς ή και ενδογενείς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι παύει να είναι συμπαγής, δημιουργούνται «ρωγμές» στη συνοχή του, από τις οποίες χάνεται νερό, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να αφυδατώνεται. Οι βιολογικές διαδικασίες που οδηγούν την επιδερμίδα στην αφυδάτωση είναι πολύπλοκες και περιλαμβάνουν, εκτός από τη διατάραξη του επιδερμιδικού (να διατηρήσουμε αυτή τη λέξη) φραγμού, την έλλειψη λιπιδίων, την απώλεια Φυσικών Ενυδατικών Παραγόντων, την ανεπάρκεια ορισμένων πρωτεϊνών και ενζύμων που σχετίζονται με την κερατινοποίηση και την ανανέωση των κυττάρων κ.α.

Το αφυδατωμένο, θαμπό δέρμα, οφείλεται επίσης και σε παράγοντες όπως είναι:

-  Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, η ζέστη του καλοκαιριού, ο αέρας, η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία, η θέρμανση και το air-condition στους εσωτερικούς χώρους
-  Ρύποι και αλλεργιογόνες ουσίες που επιτίθενται στην εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας 
-  Η παρατεταμένη και συχνά επαναλαμβανόμενη επαφή με το νερό αλλά και το ντους με ζεστό νερό
-  «Σκληρά» προϊόντα καθαρισμού 
-  Ελλιπής διατροφή, κυρίως σε βασικά λιπαρά οξέα
-  Το στρες 
-  Και το προφανές: ελλιπής ενυδάτωση εκ των έσω - με άλλα λόγια, δεν πίνουμε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Είτε βρίσκεστε αντιμέτωποι με τα συμπτώματα της αφυδάτωσης (ξηρότητα, τραχιά όψη, αίσθηση τραβήγματος, κνησμός, αίσθηση καύσου) είτε όχι, ένα γαλάκτωμα σώματος συμβάλλει σημαντικά διατήρηση των απαραίτητων επιπέδων της επιδερμίδας. Την τροφοδοτεί με τα ενυδατικά συστατικά που έχει ανάγκη, συμβάλλει στην επιδιόρθωση του επιδερμιδικού φραγμού και την ενδυνάμωσή του, «κλειδώνει» την πολύτιμη υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας, αποκαθιστά και διαφυλάσσει την απαλότητα και την ελαστικότητά της. Για αυτό και η καθημερινή χρήση ενός γαλακτώματος σώματος μετά το ντους είναι τόσο απαραίτητη όσο η χρήση της ενυδατικής προσώπου μετά τον καθαρισμό!

Στη σειρά Lipikar της La Roche-Posay, τη #1 σειρά περιποίησης σώματος και υγιεινής στην Ευρώπη για το ευαίσθητο, πολύ ξηρό και ατοπικό δέρμα με τάσεις εκζέματος, θα βρείτε δύο προτάσεις:

-  Το Ενυδατικό και Καταπραϋντικό Γαλάκτωμα Σώματος Lipikar Fluide, ειδικά μελετημένο για ξηρό έως πολύ ξηρό και ευαίσθητο δέρμα. Κατάλληλο για βρέφη, παιδιά και ενήλικες, το Lipikar Fluide συνδυάζει δερματολογικά ενεργά συστατικά που προσφέρουν εντατική καταπράϋνση και ενυδάτωση, συμβάλλει στην βελτίωση της αίσθησης άνεσης του ξηρού και ευάλωτου δέρματος και προστατεύει από τα αλλεργιογόνα. Βασικά συστατικά του, η Νιασιναμίδη που καταπραΰνει την αίσθηση κνησμού και συμβάλλει στην αναπλήρωση των λιπιδίων του δέρματος και το Βούτυρο Καριτέ, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό των συνθέσεων της σειράς Lipikar, γιατί τα λιπίδια που εμπεριέχει είναι παρόμοια με εκείνα του δέρματος, αποκαθιστώντας έτσι το υδρολιπιδικό του φιλμ. Μάλιστα, το 100% του βούτυρου καριτέ του Lipikar Fluide προέρχεται από την Μπουρκίνα Φάσο και λαμβάνεται μέσω προγράμματος κοινωνικά υπεύθυνου πορισμού. Λεπτόρρευστο στην υφή, αυτό το γαλάκτωμα σώματος αφήνει το δέρμα απαλό και άνετο, απορροφάται σε δευτερόλεπτα και σας επιτρέπει να ντυθείτε αμέσως.

-  Το Γαλάκτωμα Σώματος για Αναπλήρωση Λιπιδίων και Καταπολέμηση της Ξηρότητας, Lipikar Lait. Σαν ένα βαθιά ανακουφιστικό χάδι που γίνεται ένα με την επιδερμίδα, προσφέρει 48ωρη ενυδάτωση, μειώνει την αίσθηση τραβήγματος και δυσφορίας και αποκαθιστά την ελαστικότητα του ευαίσθητου δέρματος. Η επανορθωτική σύνθεσή του έχει βάση 3% cold cream για επανόρθωση και διατήρηση της υγρασίας, ενώ είναι εμπλουτισμένη με 10% Βούτυρο Καριτέ (προϊόν βιώσιμου πορισμού) για αναπλήρωση των λιπιδίων, γλυκερίνη και Ιαματικό Νερό La Roche-Posay, γνωστό για τις φυσικά καταπραϋντικές και προστατευτικές ιδιότητές του. Επιπλέον, περιέχει Νιασιναμίδη για μακράς διάρκειας ανακούφιση κάθε τύπου ξηρού δέρματος, κάθε ηλικίας, από μωρά μέχρι και τους ηλικιωμένους.