Η ετικέτα της αντηλιακής κρέμας: 4 συχνές απορίες

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Τι σημαίνει SPF και τι μας λέει;

 

Ο Δείκτης Αντηλιακής Προστασίας SPF (Sun Protection Factor) ενός αντηλιακού «μετράει» πόσο καλά είναι προστατευμένο το δέρμα από το ηλιακό έγκαυμα.

Αν υποθέσουμε ότι το δέρμα μας κοκκινίζει έπειτα από 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, χωρίς προστασία, τότε κάτω από ιδανικές συνθήκες, μια αντηλιακή κρέμα με δείκτη SPF30 θα το προστατέψει για 6 ώρες (20Χ30).

Επειδή, όμως, ιδανικές συνθήκες υπάρχουν μόνο σε εργαστηριακό περιβάλλον, οι δερματολόγοι μας συμβουλεύουν να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας κάθε 2 ώρες, γιατί στην πραγματικότητα εφαρμόζουμε λιγότερο από το μισό της συνιστώμενης ποσότητας μιας αντηλιακής κρέμας κι αυτή ακόμα χάνεται όταν ιδρώνουμε, κολυμπάμε, ή ξαπλώνουμε στην πετσέτα.

 

Τι ακριβώς είναι τα «φίλτρα ευρέος φάσματος»;

 

Είναι ο συνδυασμός οργανικών και χημικών φίλτρων με στόχο την προστασία του δέρματος τόσο από τις ακτίνες UVB όσο και από τις UVA . Ο δείκτης SPF αναφέρεται μόνο στο βαθμό προστασίας από τις UVB . Οι αντηλιακές κρέμες που περιέχουν φίλτρα ευρέως φάσματος , αναγράφουν στη συσκευασία τους έναν ακόμα δείκτη, το PPD για την παρεχόμενη προστασία και από τις ακτίνες UVA.

 

Σε τι διαφέρει μια αντηλιακή κρέμα με SPF30 από μια με SPF50;

 

Ένα αντηλιακό με SPF50 μπλοκάρει το 98% των UV ενώ ένα με SPF30 το 96,7%. Μολονότι η διαφορά φαίνεται μικρή, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι σε βάθος χρόνου αυτό το επιπλέον 1,3% μειώνει αισθητά το ποσοστό της UV ακτινοβολίας που δέχεται το δέρμα, ιδιαίτερα το ευαίσθητο.

 

Γιατί «χωρίς parabens»;

 

Τα τελευταία χρόνια, τα parabens, μια ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στις συνθέσεις πολλών καλλυντικών και αντηλιακών ενοχοποιήθηκαν ότι είναι ορμονικοί διαταράκτες, συνδέθηκαν με την αύξηση του ποσοστού των ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων (π.χ. του μαστού και του προστάτη).

 

Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τα κατατάσσει στα απαγορευμένα συστατικά, ολοένα και περισσότερες εταιρείες καλλυντικών πλέον τα αποκλείουν προληπτικά από τη σύνθεση των προϊόντων τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

placeholder Η ετικέτα της αντηλιακής κρέμα&...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Ποιο Αντιηλιακό ταιριάζει στο ευαίσθητο δέρμα;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Αντιηλιακή Προστασία για Παιδιά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ