Παιδιά και ήλιος υιοθετήστε καλές συνήθειες προστασίας

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Αντηλιακή προστασία

 

Τα μωρά και τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στον ήλιο. Το δερματάκι τους χρειάζεται αντηλιακή προστασία προσαρμοσμένη στις δικές τους ανάγκες.

 

Διδάξτε στα παιδιά σας καλές συνήθειες προστασίας

 

Μολονότι ως ενήλικες γνωρίζουμε καλά τους κινδύνους που κρύβει ο ήλιος, δεν συνειδητοποιούμε πάντοτε πόσο ευαίσθητο είναι το δέρμα των παιδιών μας. Στην πραγματικότητα, το 50-80% των βλαβών από τον ήλιο λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας*.

 

Στις διακοπές, το ένα τρίτο των παιδιών περνούν κατά μέσο όρο 15 ώρες την εβδομάδα μόνο με το μαγιό τους.

 

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι το νερό και η άμμος αντανακλούν το 30% των ακτινών UV. Και στην ηλικία αυτή, τα παιδιά δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τον κίνδυνο.

 

Σε ό,τι αφορά λοιπόν τα παιδιά, προστασία σημαίνει πρωτίστως σωστή εκπαίδευση.

 

Γιατί το δέρμα των παιδιών είναι πιο ευάλωτο απέναντι στον ήλιο;

 

Το δέρμα των παιδιών, που ακόμα αναπτύσσεται, είναι ανώριμο και πιο ευάλωτο στον βλαβερό αντίκτυπο του ήλιου (ηλιακό έγκαυμα, κυτταρικές βλάβες, θερμοπληξία):

 

• Επειδή είναι πιο λεπτό, είναι πιο ευάλωτο σε βαθύτερες κυτταρικές βλάβες.

 

• Λόγω του μη επαρκώς ανεπτυγμένου συστήματος μελάγχρωσης, δεν διαθέτει αμυντικούς μηχανισμούς (οι οποίοι βοηθούν στην προστασία του δέρματος των ενηλίκων από τις ακτίνες UV).

 

Οι συνέπειες

 

Τα παιδιά εκφράζουν δυσφορία μόνο αφού έχει επέλθει η βλάβη:

 

• Τα ηλιακά εγκαύματα και οι κυτταρικές αλλοιώσεις σε βαθύτερο επίπεδο προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες και αποδυναμώνουν το δέρμα μακροπρόθεσμα (επιτάχυνση της γήρανσης του δέρματος, αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος αργότερα στη ζωή τους).

 

• Οι βαθύτερες αυτές βλάβες επιδεινώνονται από τον κίνδυνο αφυδάτωσης ή θερμοπληξίας. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται, ακόμα περισσότερο από τους ενήλικες.

 

Καλές συνήθειες προστασίας για τα παιδιά

 

Είναι απαραίτητο τα παιδιά -ακόμα και τα πολύ μικρά- να υιοθετούν καλές συνήθειες προστασίας από τον ήλιο.

 

Πρέπει:

 

Να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τις περιόδους μέγιστης ηλιοφάνειας (από τις 11 μ.μ. μέχρι τις 4 μ.μ.), ενθαρρύνοντας τα παιδιά να ασχοληθούν με κάποια δραστηριότητα στη σκιά ή να πάρουν έναν υπνάκο.

 

• Να φορούν καπέλο με μεγάλο γείσο, γυαλιά ηλίου με φίλτρα προστασίας και σκούρα ρούχα (ένα μαύρο μπλουζάκι προστατεύει περισσότερο από ένα λευκό).

 

• Να εφαρμόζετε αντηλιακό συχνά και σε μεγάλη ποσότητα (τουλάχιστον δύο στρώσεις κάθε δύο ώρες και μετά από το κολύμπι) σε όλη την εκτεθειμένη επιφάνεια του δέρματος... και μην ξεχνάτε τον αυχένα, τα αυτιά και τα πέλματα!

 

• Να επιλέξετε αντηλιακό με SPF50+ που να είναι ανθεκτικό στο νερό και ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά.

 

• Να φροντίζετε να πίνουν άφθονο νερό.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ιατρική κοινότητα συνιστά τα παιδιά ηλικίας μέχρι τριών ετών να αποφεύγουν τελείως τον ήλιο.

 

* Robinson JK et al. Summertime sun protection used by adults for their children. J Am Acad Dermatol 2000