Πρεβιοτικά και η νέα γενιά δερμοκαλλυντικών

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Η χρήση ενυδατικών για την εξασφάλιση ενυδάτωσης και απαλότητας στο δέρμα χρονολογείται από την πρώιμη ακόμα εποχή της ανθρωπότητας.

 

Από καστορέλαιο και κερί μελισσών μέχρι τα… απομεινάρια από καμένα κεριά και λαρδί (μπλιαχ!), οι άνθρωποι αλείφουν το δέρμα τους με ελαιώδεις ουσίες εδώ και χιλιετίες.

 

Ουσιαστικά, όλες αυτές οι ουσίες λειτουργούν σχηματίζοντας έναν αδιάβροχο φραγμό που εμποδίζει την εξάτμιση της υγρασίας από το δέρμα. Αλλά, αυτή είναι η μισή αλήθεια.

 

Για να παραμείνει υγιές, το δέρμα μας χρειάζεται κάτι περισσότερο από ενυδάτωση. Χρειάζεται έναν πλήρως λειτουργικό προστατευτικό φραγμό.

 

Ο αμυντικός του μηχανισμός έχει δύο επίπεδα: ένα στρώμα λιπιδίων και έναν πολυποίκιλο πληθυσμό ευεργετικών βακτηρίων που ζουν στην επιφάνεια.

 

Για να επιτελέσει σωστά τις λειτουργίες του, το δέρμα χρειάζεται ένα υγιές, ποικίλο μικροβίωμα.

 

Τι να περιμένω από την ενυδατική μου εν έτει 2018;

 

Σήμερα, οι εξειδικευμένες δερμοκαλλυντικές συνθέσεις υιοθετούν μια πολύπλευρη προσέγγιση στην ενυδάτωση του δέρματος.

 

Οι μαλακτικοί παράγοντες κάνουν το δέρμα πιο απαλό και πιο ελαστικό, γεμίζοντας τα κενά μεταξύ των νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια του δέρματος.

 

Οι ενυδατικοί παράγοντες δρουν σαν σφουγγάρι αιχμαλωτίζοντας το νερό και αποκαθιστώντας την ισορροπία του προστατευτικού υδρολιπιδικού φιλμ του δέρματος.

 

Οι προσροφητικοί παράγοντες σφραγίζουν την υγρασία αποτρέποντας την εξάτμισή της από το δέρμα.

 

Οι πρεβιοτικοί παράγοντες αναπληρώνουν το μικροβίωμα του δέρματος δημιουργώντας ακόμα ένα επίπεδο άμυνας.

 

Εκσυγχρονισμός της ενυδατικής: Περιποίηση με πρεβιοτικά

 

Οι καταπονήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής μπορεί να πλήξουν το μικροβίωμα του δέρματος.

 

Το κλίμα, η υπεριώδης ακτινοβολία, η ρύπανση και οι καθημερινές μας συνήθειες μπορεί να επηρεάσουν τη σύστασή του, αφήνοντας το δέρμα απογυμνωμένο και πιο ευαίσθητο (νυγμός, κνησμός, γενικότερη δυσφορία... σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;).

 

Γι' αυτό τα προϊόντα περιποίησης νέας γενιάς προσφέρουν καινοτόμες λύσεις για την αναπλήρωση του μικροβιώματος του δέρματος.

 

Πώς λειτουργούν; Ουσιαστικά, η εμπλουτισμένη με πρεβιοτικά περιποίηση μετατρέπει το δέρμα σε ένα φιλόξενο, πρόσφορο περιβάλλον για τα βακτήρια, δηλαδή παρέχει άφθονη ενυδάτωση, ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά.

 

Να μερικά συστατικά που θα πρέπει να αναζητάτε: Το πρεβιοτικό ιαματικό νερό ενισχύει ολόκληρο το φάσμα της βακτηριακής ποικιλομορφίας, παρέχοντας πολύτιμα μέταλλα (σελήνιο, στρόντιο…), ιχνοστοιχεία και πλήρη ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ.

 

Τα κηραμίδια αναπληρώνουν τον φυσικό λιπιδικό φραγμό του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μια εξαιρετική πηγή άνθρακα από την οποία τρέφονται τα βακτήρια1.

 

Η νιασιναμίδη χρησιμοποιείται σε τρυβλία Petri για να ενισχύσει την ανάπτυξη των βακτηρίων.

 

Είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματική στην καταπράυνση του δέρματος, πράγμα που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, αφού η φλεγμονή συνδέεται με τη δυσβίωση (μειωμένη βακτηριακή ποικιλομορφία)1.

 

Μια σύγχρονη ενυδατική δεν πρέπει να στοχεύει μόνο στον δερματικό φραγμό, αλλά να δρα σε κάθε επίπεδο για να ενισχύσει την ενυδάτωση και ταυτόχρονα, να εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες για την υποστήριξη της μικροβιακής ποικιλότητας.

 

Το αποτέλεσμα; Δέρμα όχι μόνο απαλό και ενυδατωμένο, αλλά επίσης καταπραϋμένο και ήρεμο.

 

[1]The Role of Cutaneous Microbiota Harmony in Maintaining a Functional Skin Barrier Hilary E. Baldwin1, Neal D. Bhatia2, Adam Friedman3, Richard Martin4, Sophie Seité5